KICK-LIGHT /KICKBOXING

ΓΝΩΜΙΚΑ: Να κινείσαι σαν πεταλούδα, να κεντρίζεις σαν μέλισσα.

Το KickBoxing είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και μέρα με την μέρα αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και υποστηριχτές σε κάθε γωνία του πλανήτη, αφού είναι
χωρίς αμφισβήτηση ένα από τα εντυπωσιακά αθλήματα των μαχητικών τεχνών.

To Kick Boxing υπάρχει στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας το 1980 και από το 2004 είναι πλέον αναγνωρισμένο άθλημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έτσι οι αθλητές που επιτυγχάνουν διακρίσεις πριμοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακές σχολές.

Η επίσημη κρατική ομοσπονδία από το 2004 είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Kick Boxing (ΠΟΚ) και η επίσημα αναγνωρισμένη Παγκόσμια ομοσπονδία από την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), είναι η WAKO ( World All style Kick Boxing Organization.).

Στις 30 Νοεμβρίου 2018 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το άθλημα του Kickboxing πήρε ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

Τα αγωνιστικά στυλ του Kick Boxing είναι 6, τρία για το τατάμι και τρία για το ρινγκ. Για το τατάμι είναι τα: Point Fighting–Light Contact–Kick Light .Για το ρινγκ είναι τα : Full Contact – Low Kick – K1.

Η βασική διαφορά μεταξύ των στυλ του τατάμι και του ρινγκ είναι, πως στο τατάμι ο βασικός στόχος των δύο αντιπάλων είναι να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν, ενώ στο ρίνγκ ο στόχος των δύο αθλητών είναι το knok out.

Η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει κάποιος είναι τα οκτώ με δέκα χρόνια, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι κάποιος για να συμμετέχει.

Οι ηλικίες 16 έως 28 είναι αυτές που κυριαρχούν στις αθλητικές διακρίσεις διεθνώς. Οι αγωνιστικές κατηγορίες χωρίζονται βάση ηλικίας και σωματικού βάρους.

Όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αμύνονται, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους και
ανταποκρίνονται άμεσα στις προκλήσεις.

Επίσης κάποια από τα πιο σημαντικά ψυχολογικά οφέλη είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης και η αποβολή του στρες.

Προπόνηση

Η προπόνηση περιλαμβάνει προθέρμανση, κυκλική προπόνηση με πραγματικούς αντιπάλους, με σταθερούς σάκους ή κινητούς στόχους. Η διάρκεια και οι ασκήσεις ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή.

Εξοπλισμός
Απαραίτητο εξοπλισμό των αθλητών αποτελούν η κάσκα, η μασέλα, τα γάντια πυγμαχίας, το προστατευτικό στήθους (γυναίκες) το σπασουάρ (άνδρες) και τα παπούτσια πυγμαχίας. Η ενδυμασία περιλαμβάνει αγωνιστική φόρμα και μπλουζάκι.

POINT FIGHTING/ΚΙCKBOXING

Η ιστορία του Point Fighting (Semi Contact) ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Η χώρα που άρχισε να το καλλιεργεί συστηματικά είναι η Aμερική.Το Point Fighting είναι ένα από τα 6 αγωνιστικά στυλ του Kick Boxing, το πιο εκρηκτικό και γρήγορο από όλα και χωρίς καμία αμφισβήτηση ένα από τα εντυπωσιακότερα αθλήματα όλων των μαχητικών τεχνών.

Οι αγώνες αυτοί γίνονται σε τατάμι (αγωνιστικό τάπητα) και όχι σε ρινγκ με περιοριστικά σχοινιά.Το σύστημα αυτό βασίζεται στην δύναμη, την τεχνική και την ταχύτητα για την κατάκτηση των πόντων (point fighting) που θα καθορίσουν τον νικητή.

Προπόνηση
Η προπόνηση του Point Fighting περιλαμβάνει αερόβια γυμναστική και διατάσεις ώστε να ζεσταθούν οι μύες και να αποκτήσει το σώμα την ελαστικότητα που χρειάζεται για να μπορέσει ο αθλητής να ανταπεξέλθει στις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν χωρίς να τραυματιστεί. Η προπόνηση ολοκληρώνεται με αποθεραπεία ώστε να επιτευχθεί η επαναφορά όλων των μυών στην αρχική τους κατάσταση.

Εξοπλισμός
Οι αθλητές που παίρνουν μέρος στους αγώνες είναι υποχρεωμένοι να φορούν όλα τα προστατευτικά που προβλέπουν οι κανονισμοί.
Η κάσκα, η μασέλα, τα γάντια, το προστατευτικό στήθους (γυναίκες) το σπασουάρ (άνδρες) και τα παπούτσια αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό των αθλητών.

Η ενδυμασία περιλαμβάνει αγωνιστική φόρμα.
Σήμερα στη χώρα μας το άθλημα εκπροσωπείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing (ΠΟΚ) και παγκοσμίως από την “World Association of Kickboxing
Organization” (WAKO).
Βάση του αθλητικού νόμου (2725/99) εφόσον ο αθλητής κατακτήσει Πανελλήνιο - Πανευρωπαικό ή Παγκόσμιο τίτλο μπορεί να εισαχθεί ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ στα πανεπιστήμια της χώρας μας, από την Γυμναστική Ακαδημία(ΤΕΦΑΑ), έως και την
Ιατρική σχολή Αθηνών.

//greek-tv.gr/wp-content/uploads/2020/10/logo-transp-e1603438057729.png

Εγγραφή στο Newsletter

Subscribe to our Newsletter right now to be updated. We promice not to spam!